Dorn methode

Dorn wervelkolomDe Dornmethode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling. Ze kan gebruikt worden bij problemen, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom, zoals pijn of bewegingsbeperkingen.

De wervelkolom geeft ons lichaam zijn vorm, stabiliteit en beweeglijkheid en is niet alleen het centrale steunpunt van het lichaam, maar ook het stabiele beschermende omhulsel van het ruggenmerg die onze hersenen met alle organen verbindt.

De wervelkolom bestaat uit verschillende beweeglijke wervellichamen, die door tussenwervelschijven van elkaar gescheiden en geveerd worden. De flexibiliteit van de wervelkolom en de gewrichten worden door een gecompliceerd spier- en zenuwstelsel rechtop gehouden. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. Lukt dit niet dan is andere hulp noodzakelijk. De gevolgen van langdurige botverschuivingen zijn talrijk. Brengen we het geraamte weer op orde dan overkomt ons een gevoel van welzijn.

In tegenstelling tot “kraken” is de Dorntherapie een milde therapie. Met de duimen zet de  Dorntherapeut op een voorzichtige manier de wervels op hun plekje terug, terwijl de cliënt met de arm of het been heen en weer pendelt.

Tegelijkertijd wordt het bindweefsel tussen de wervels losgemaakt, waardoor de doorbloeding beter wordt. Daardoor voelen mensen zich beter en worden klachten voorkomen en genezen.

En na elke behandeling heeft u ook nog een fijn en ontspannen gevoel!

Bekkenscheefstand

De basis van de Dornmethode is altijd de correctie van het beenlengteverschil. 

Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. We hebben wel even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. Bij uitzondering is het beenlengteverschil het gevolg van een operatie of geboorteproblemen. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef!

Dit veel voorkomende probleem moet verholpen worden, omdat het anders voor veel problemen gaat zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen, [daarop staat de wervelkolom] en veel chronische problemen: scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten. 

Meestal krijgt u dan te horen: uw been is te kort, doe maar een verhoging onder de schoen. Echter dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup- en lage rugklachten kan leiden. Het lange been moet juist ‘korter’ gemaakt worden. Door de Dornmethode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte houden.

Oorzaken en oplossingen voor het beenlengte verschil

beenlengteoefeningDe oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral gewoon het zitten.

Als we zitten, staat de romp in een 90-graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspant de heupmusculatuur zich. 

Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht “getrokken”. 

Bij het opstaan glijdt het gewricht niet altijd automatisch terug in de goede positie. De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de foute houding. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaat. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het lange been korter maken en dat werkt!

De wervels

Als door het opheffen van het beenlengteverschil nu de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom.

Alle wervels worden nu gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden ze voorzichtig weer op hun goede plek gedrukt. De cliënt moet dan voor de borstwervels met beide armen pendelen en voor de lendenwervels met het tegenoverliggende been pendelen, waardoor er in de musculatuur beweging ontstaat. Zo glijdt de wervel weer in de goede positie.

Staan alle wervels op hun meest ideale positie, dan ziet de ruggenwervel er uit als een parelketting. Heb je een afwijkende wervel gevonden, dan worden de spieren met Johannesolie gemasseerd, zodat er ontspanning optreedt. Dan oefent de therapeut bij het uitademen van de patiënt gericht druk uit op de wervel uitsteeksels en voelt met beide duimen de wervelkolom van onder naar boven toe.

Hoe nu verder?

Na de Dorn behandeling moet men 2 á 3 dagen inspanningen vermijden.
Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt.

Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte giffen in de weefsels komen nu los).

Het mooie van de Dorn-methode is dat het zo eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend is. Geen wonderkuur, maar gewoon met gezond verstand het totale botten- en bewegingsapparaat te lijf!

Deze prachtige methode is heel goed zelf te leren. Klik hier voor meer informatie over cursussen.